TEHNOLOGIE - Pepiniera Tecuci

Gamă diversificată de soiuri de pomi fructiferi!
0723287855
Go to content
TEHNOLOGIE

TEHNOLOGIE
PREGĂTIREA TERENULUI
Înainte de plantare se va desfunda terenul pănă  la adăncimea de 60 cm, lucrare ce se efectua manual sau  mecanic
  • Înainte de plantare se vor administra  pentru  suprafeţe mici,  pe metru pătrat,  cantităţile: 3-5 kg. gunoi de grajd, 30-40 g.  superfosfat şi 15-20 g sare potasică.  
  • După ce terenul a fost desfundat, se fac  gropile cu dimensiunile cuprinse între 0,50m adăncime 0,5 lăţime şi 0,5  lungime.  
  • În cazul în care terenul nu a fost desfundat,  gropile se vor face de dimensiuni mai mari, pănă la 1 m, în funcţie structura  teenului iar îngrăşarea se va face direct în groapă cu aceleaşi cantităţi  recomandate la metru pătrat.

PICHETAREA TERENULUI
Se fixează ţăruşi pentru locul fiecărui pom de  plantat. Pichetul poate rămâne ca tutore dacă are 60-80 cm la suprafaţa solului  şi este gros. Rândurile se orientează Nord-Sud.
Distanţele de plantare orientative vor fi de:    2,5-3 m pe rând şi 3-4 m între rânduri pentru speciile de măr,
păr altoite pe portaltoi vegetativ,  4 x 4 m  pentru  piersic, nectarin şi chiar vişin.Pentru cais, prun distanţele recomandate sunt    4 x 5 m, iar pentru cireş de 5 x 5m. Distanţele cresc cu 0,5- 1m la soiurile  viguroase, pe soluri fertile în condiţii de irigare şi la pomi cu coroane  libere, nepalisate.

PLANTAREA POMILOR
Perioada de plantare  este:  toamna, după  căderea frunzelor sau primăvara după dezgheţarea şi zvântarea solului.Se  fasonează radăcinile cu foarfecă ascuţită, înlăturându-se cele ofilite, mucegăite sau rupte,  se scurtează rădăcinile groase la  25-30 cm prin tăieturi oblice iar cele secundare se scurtează la 1/3 din  lungime.
Lateral se pregăteşte o mocirlă formată dintr-un  amestec de:   pământ -3 părţi,  balegă de vacă-2 părţi şi apoi apă până când  amestecul capătă consistenţa smântănii.
Pe fundul gropii se introduce un strat de pământ  de 15-20 cm, luat din muşuroiul format din pământul de la fund.
O persoană ţine pomul în groapă cu punctul de  altoit la 3-4 cm mai sus de nivelul solului. Pomul se aşează în partea de nord a  tutorelui la o depărtare de 4-5 cm de acesta.
Se pune pământ de la suprafaţă amestecat cu  gunoi de grajd bine fermentat în jurul rădăcinilor, se aşează  cu mâna printre  rădăcini, apoi se îndeasă bine.Se umple groapa cu un amestec de pământ de la  suprafaţă şi gunoi de grajd bine fermentat şi apoi se calcă bine. In cazul  plantării de toamnă  punctul de altoire se protejează iarna cu un muşuroi  de  25-30 cm  înălţime. Primăvara, după pornirea pomilor în vegetaţie,  muşuroiul se  desface uşor cu sapa, formându-se în jurul pomului un lighean cu ajutorul căruia  se vor uda mai uşor  pomii de 3-4 ori cu câte 10-15 l după perioade de 10-12  zile fără ploaie.
Dacă  se face plantarea de toamnă, iar plantaţia  este neîmprejmuită, pomii se vor proteja împotriva iepurilor,  căprioarelor sau  altor rozătoare prin înfăşurare cu hârtie de ambalaj,  saci  deterioraţi,     folie de polietilenă, legate cu sfoară. Primăvara devreme, înainte de  pornirea în vegetaţie a mugurilor, legătura se va desface

PROIECTAREA COROANEI
Primăvara pomii plantaţi tip vargă vor fi scurtaţi   deasupra unui mugure situat  de aceeaşi parte cu rana cicatrizată de la punctul  de altoire. Tăierea se face oblic,  pomii vor fi scurtaţi la 50-60 cm la măr,  păr şi gutui şi la 70-80 cm la sămburoase. In cazul pomilor cu coroana deja  formată în pepinieră,  se vor  scurta lăstarii laterali existenţi la 8-10 ochi  deasupra unui mugure spre exterior.
De reţinut :   – la plantarea de toamnă ,  coroana rămăne nefasonată.
– pentru o mai bună polenizare a pomilor  fructiferi, se recomandă folosirea a cel puţin 2-3 soiuri  din cadrul  speciei.

Cum ne găsiți:
Loc. Tecuci, Cartier
Nicolae Bălcescu
Jud. Galați
Telefon:
0723 287 855
0768 137 989
0236 815 812

Webmaster - Iuliana Rindunica
E-mail:
rindunicam@yahoo.com
Back to content